FAT

 
FAT - File Allocation Table

FAT (File Allocation Table) er en data tabell som inneholder informasjon om hvordan og hvor filer er lagret på en partisjon.

En enkelt fil trenger ikke være lagret på samme sted på din harddisk. Filen kan være splittet opp i flere forskjellige biter og lagret fysisk på flere steder på disken. Dette kalles fragmentering. FAT holder orden på hvor de forskjellige bitene av filen er lagret.

FAT systemet lager ikke noen kopi av kritiske data (forskjellig fra NTFS). Dette betyr at hvis en kritisk sektor er tapt, kan det bety at all data på denne partisjonen er tapt.

FAT16 ble brukt i Windows 95.

FAT32 brukes av Windows 95 (senere utgivelser), Windows 98/98se og supporteres av Windows XP.


www.pc-hjelpen.com

FIL - FILE

 

File - Files - Fil - Filer

Dette er navngitt data lagret digitalt på din datamaskin. En fin kan være alt fra bilder til dokumenter. Disse filene kan man endre navn på, kopiere, slette og sette forskjellige atributter på dem (f.eks at de kun kan leses eller at filen er gjemt).


www.pc-hjelpen.com

 

Filsystem

 

Filsystem er en metode for å organisere og lagre datafiler og de data disse filene inneholder slik at det blir enkelt å finne samt aksessere dem. Filsystemer bruker et lagringsmedium som f.eks. Harddisk eller CD-ROM og involverer vedlikehold av den fysiske lokasjonen av filer. De kan også være virtuelle og kun eksistere som en aksessmetode for virtuelle data eller for data over ett nettverk. Mer formelt er et filsystem et sett med abstrakte datatyper som er implementert for lagring, hierarkisk organisering, manipulering, navigering, aksess og gjenfinning av data. Det finnes mengder av filsystemer til de forskjellige operativsystemer, men de mest brukte er NTFS og FAT/FAT32.


www.pc-hjelpen.com

Firewall - Brannmur

 

Firewall - Firewall protection - Brannmur beskyttelse

Er et program eller en maskinvarekomponent som beskytter din datamaskin fra uautorisert tilgang gjennom et nettverk eller internett. Det er veldig viktig å ha en Firewall hvis maskinen din er koblet direkte på internett (ADSL, Kabelmodem o.s.v).


www.pc-hjelpen.com

 

 

 

Folder - Mappe

 
Folder - Folders

se Directory


www.pc-hjelpen.com

Fragmentation - Fragmentering

 

Fragmentering - Defragmentering

Fragmentering skjer når det ikke lenger er nok plass på lagringsmediet der hvor filen opprinnelig ble lagret. Operativ systemet deler filen opp i flere biter og legger dem der det er ledig plass.

Et eksempel på dette kan være et word dokument som blir opprettet og lagret på harddisken et sted. Etter at dokumentet er lagret jobbes det videre og legges til masse tekst og bilder slik at filen blir stor. Hvis det da ikke er plass til å legge hele filen på det samme stedet på harddisken, deler operativsystemet filen i 2 og lagrer resten et annet sted.

Videre vil systemet holde styr på hvor alle disse "bitene" finnes ved hjelp av en fil allokerings tabell eller et lignende filsystem som f.eks. NTFS.

Når operativsystemet trnger denne filen, vil det spørre filsystemet (FAT/NTFS)/annet) om hvor de forskjellige delene av filen befinner seg.

Defragmentering er betegnelsen som er gitt for å lete gjennom fil systemet og sveise sammen og flytte på filbitene slik at de ligger mest mulig samlet og er raskere å aksessere.

defragmenterings prosessen er tidskrevende, men en av de enkleste måtene å øke din PC's ytelse. Hvor ofte du bør defragmentere datamaskinen din avhenger av hvor mye du bruker den og hva du gjør med den.


www.pc-hjelpen.com

Freeware

 

Dette er software/programmer som er gratis. Så lenge du kan holde ut med alle annonse programmene disse drar med seg, finnes det veldig mange nyttige programmer. Det finnes mange steder der du kan laste ned slike programmer f.eks www.shareware.com.


www.pc-hjelpen.com

FTP

FTP - File Transfer Protocol

  Dette er en av TCP/IP protokollene som blir brukt til å overføre filer over TCP/IP nettverket. Denne protokollen holder styr på den fysiske overføringen av filer mellom begge maskinene som er involvert i overføringen. For å laste ned eller opp filer via FTP trenger du et FTP program som for eksempel Cute FTP. Internet Explorer har også en enkel implementasjon av FTP overføring.


www.pc-hjelpen.com