Macro - Makro

 

Makro - Makroer

En makro er en egenskap programmer som tekstbehandling, regneark, databaser o.s.v. innehar. Det gjør det mulig effektivt å programmere oppgaver som har mange gjentakelser og asossiere en slik oppgave med et tastetrykk. F.eks. i et teksbehandlingsprogram kan du lage en makro for å sette inn ditt navn og afresse i dokumenter uten å måtte taste alt inn manuelt hver gang.

Metoden som brukes for å lage en makro kan være forskjellige og avhenger av programmet, selv om det er rimelig "rett frem" å lage. F.eks. i Microsoft Word® er det en makro leser som så å si kopierer eller tar opp det du gjør i programmet og gjør det mulig å tildele det til et tastetrykk.

Hvis du bruker makroer riktig kan du spare deg for mye tid og jobb.


www.pc-hjelpen.com

Megabyte

 

 Megabyte - Mb

Dette er en måleenhet brukt til å beskrive 1024 Kilobytes.


www.pc-hjelpen.com

Megapixel - Megapixler

 

En måleenhet som beskriver graden av detaljer i bilder tatt med digitalt kamera – 1 megapixel er et bilde laget av en million små prikker (pixels).

 

www.pc-hjelpen.com

Mhz - Megahertz

 

MHz - Megahertz

En frekvens-måleenhet som refererer til millioner av sykluser per sekund. F.eks. så kan en 500 Mhz prosessor behandle 500 millioner sykluser per sekund. Se også Ghz. 1 Mhz er lik 1,000,000 Hz. Enheten Hertz er navngitt etter fysikeren Heinrich Hertz.

 


www.pc-hjelpen.com

Microprosessor - MikroprosessorMicroprocessor - Processor - Mikroprosessor - Prosessor

Se CPU


www.pc-hjelpen.com

MidiMIDI - Musical Instrument Digital Interface

Dette er en vidt brukt grenseflate som gjør det mulig for musikk instrumenter som keyboard å bli kontrollert og samhandle med en datamaskin. De fleste moderne lydkort kommer med en eller annen form for innebygd MIDI støtte.
 


www.pc-hjelpen.com

Mime

 

MIME - Multipurpose Internet Mail Extensions

Et system brukt for ASCII (American Standard for information interchange) koding av binære data for overføring av email på internet. MIME koding brukes også for å la nettleseren vite hva slags fil en kan forvente å få når en spør etter en. F.eks. hvis en nettleser spør etter en GIF fil, vil verten sende CONTENT TYPE HEADER som forteller hva slags fil dette er og behandle den som denne typen. Når nettleseren mottar denne MIME strengen kan den altså handle riktig på grunnlag av informasjonen, det være seg om filen simpelthen skal vises eller åpne et annet program eller en plug-in som kan behandle denne filtypen.


www.pc-hjelpen.com

Modem

 

MODEM - MOdulator DEModulator

En kommunikasjons enhet brukt til å koble til et nettverk, som for eksempel internett. Modem kommer i forskjellige typer. Den mest vanlige er et internt modem som bruker en PCI kortplass på hovedkortet. Noen Hovedkort kommer med innebygd modem. En annen type modem, er det eksterne som kobles til datamaskinen via en kabel (seriell, USB o.s.v.).


www.pc-hjelpen.com

 

 

 

Motherboard - Hovedkort

 

 
Motherboard - Mainboard - Hovedkort

Et hovedkort er hoved kretskortet inne i en PC. De fleste moderne hovedkortene kommer med følgende innhold:

Dette er bare noe av innholdet et hovedkort kan ha som standard. Noen hovedkort kommer også med integrerte komponenter som lydkort, grafikk kort, modem, NIC (Nettverkskort) med mer.

Alle komponentene inne i datamaskinen er koblet til hovedkortet på en eller annen måte.

Valget av hovedkort avhenger av hva slags prosessor du har tenkt til å bruke.
 

 


www.pc-hjelpen.com

Mouse - Data mus

 


Mouse - Pointing Device

En mus er en pekeenhet brukt til å samhandle med en PC. Det er noen forskjellige typer tilgjengelig

Forsikre deg om at den musen du kjøper er kompatibel med din PC og at du har en ledig port.


www.pc-hjelpen.com

Mp3

 

MP3 - MPeg-1 audio layer 3

Dette er en audio fil som har blitt komprimert ved hjelp av MPEG (se under) komprimerings standarden. Denne standarden reduserer den fysiske størrelsen på en lydfil uten særlig tap av lydkvalitet.

 


www.pc-hjelpen.com

Mpeg

 

 
MPEG - Motion Picture Experts Group

En komprimerings standard som bruken tli å komrimere Video og lyd filer til en midre fysisk størrelse. Komprimeringen oppnås ved å ikke kopiere hvert eneste bilde, men bare forandringene fra et bilde til et annet. Motion Picture Experts Group er navnet på personene som fant opp standarden.

MPEG filer har enten .mpeg eller .mpg fil etternavn og er veldig vanlig p.g.a. den høye komprimeringen.

De mest brukte implementeringene av MPEG er:

 

www.pc-hjelpen.com

Ms Dos

 

 MS-DOS MicroSoft® operativ system

Dette er systemet som Windows® baserte datamaskiner bruker for å aksessere og vedlikeholde lagringsenheter.

 

www.pc-hjelpen.com

MSN

 

 MSN - Microsoft

MSN refereres til som hele nettverket av tjenester som Microsoft tilbyr via sine nettsider. Innholdet på MSN kan være Mailtjeneste (Hotmail), Værmelding, SMS, verktøylinjer til Internet Explorer o.s.v. Ungdommen refererer ofte MSN til et program som kalles Messenger. Dette programmet er også en del av MSN, men er en chatte/prate tjeneste som bruker internettlinjen til å kommunisere med andre venner.

 MSN - Multiple Subscriber Number

MSN kan også relateres til telefonlinjene våre. For eksempel inneholder ISDN 2 MSN numre, MSN1 og MSN2 der MSN1 er hovednummeret og MSN2 er tilleggsnummeret.

 

www.pc-hjelpen.com

 

Multimedia

 

Bruk av datamaskiner for å integrere tekst, grafikk, video, animasjon og lyd i f.eks. en presentasjon.
 

www.pc-hjelpen.com

 

Multitasking

 

Evnen til å kjøre mer enn en oppgave på samme tid, der en oppgave er et program. Multitasking og multiprocessing er ofte nevnt om hverandre, selv om multiproscessing tilsier at det er mer en en CPU involvert. I multitasking er bare en CPU involvert, men bytter fra program til program så fort at det ser ut som om det skjer flere ting samtidig.

www.pc-hjelpen.com