Paging file / Swap file / Sidevekslingsfil

 

Sidevekslingsfilen (Paging File - Swap File) er en fil som mellomlagrer programkoder på harddisken, slik at minnet blir tilgjengelig for andre prosesser. Denne filen er en form for virtuelt minne som øker ytelse ved å frigjøre minne til prosesser som trenger det. Data blir flyttet fra sidevekslingsfilen til minnet etter behov, og tilbake igjen når det ikke trengs lenger.

Størrelsen på sidevekslingsfilen kan justeres. Optimal størrelse er ofte oppgit til å være 1,5 ganger fysisk minne. Hvis RAM er for eksempel 256 MB så kan sidevekslingsfilen settes til 384 MB. Høyreklikk på Min datamaskin, velg Egenskaper. Under Avansert, velg Ytelse, deretter Innstillinger og til slutt Endre. Sett begge størrelsene til 1,5 ganger fysisk minne. Restart datamaskinen.

Plassering av sidevekslingsfilen spiller også en rolle for ytelsen. Har du mange harddisker, bør du plassere sidevekslingsfilen på en annen harddisk enn den som har bootpartisjonen.


www.pc-hjelpen.com

Parallell port

 

Parallell Port - ECP - EPP - Parallel Interface

Parallell port/interface er en standard 25 pin (D25) tilkobling som finnes på nesten de fleste (hvis ikke alle) datamaskiner. Vanligvis brukes denne porten til å koble til en printer.

En standard parallell port overfører 8 data bits om gangen, i motsetning til en seriell port som overfører 1 bit om gangen.

På grunn av denne "fartsfordelen" (opp til ca. 150KBps pr. sekund) i forhold til seriell porten, brukes den ofte til printere og til og før  bruktes den også på små nettverk.
ECP (Extended Capability Port) and EPP (Enhanced Parallel Port) er begge implementeringer av parallell standarden. De tilbyr raskere dataoverføring (opp til 2Mb/sek) og er støttes ofte i moderne datamaskiner.


www.pc-hjelpen.com

PC

 

PC - Personal Computer

Generelt betyr dette en IBM (International Business Machines) kompatibel datamaskin. Datamaskiner leveres med mange forskjellige spesifikasjoner. En PC er består normalt av følgende komponenter: hovedkort, prosessor, minne, grafikk kort, lydkort, harddisk, diskettstasjon, CD-ROM, monitor/skjerm, tastatur og mus.


www.pc-hjelpen.com

PCI

 

PCI - Peripheral Component Interconnect

Utviklet av Intel. PCI BUS teknologi integrert i de fleste hovedkort.

PCI spor brukes til å koble sammen datamaskinens interne komponenter som for eksempel modem, lydkort, nettverkskort o.s.v.

Det er 2 forskjellige typer PCI. En 32-bit som kjører på 33Mhz, den andre (PCI 2.0) som er en 64-bit og kjører på 66Mhz.

Utviklingen av PCI spesifikasjonen er kontrollert av PCI-SIG som består av medlemmer fra Adaptec, AMD, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft, Phoenix Technologies med flere.


www.pc-hjelpen.com

PCMCIA

 

PCMCIA - Personal Computer Memory Card International Association

En gruppe som inkluderer produsenter av maskinvare og mikrochiper, system integrerere og programvarehus dannet i 1989. Et PCMCIA kort er et kort på størelse med et kredittkort. Dette kortet brukes til å oppgradere minne eller legge til kommunikasjonsenheter til bærbare datamaskiner.

 


www.pc-hjelpen.com

 

 

 

PDA

 

PDA - Personal Digital Assistant

PDA (Personal Digital Assistant) er en håndholdt enhet som inneholder en hel del hendige egenskaper.

PDA inkluderer ofte en adressebok, kalender, kontakt liste og en notisblokk.

De fleste moderne PDA'er støtter internett tilkobling og inkluderer programvare du ofte finner på en vanlig datamaskin. F.eks tekstbehandling og regneark.

Under er noen typiske egenskaper en moderne PDA kan ha.

Operativsystemet er spesielt laget for PDA. Ytelsen avhenger av prosessor hastigheten. En vanlig PDA har en 300Mhz prosessor og 64MB RAM.


www.pc-hjelpen.com

PDF

 

PDF - Portable Document Format

PDF (Portable Document Format) er et universelt filformat utviklet av Adobe® som tar vare på alle skrifttyper, formatering, grafikk og farge på hvilket som helst dokument, uavhengig av applikasjonen og plattformen som er brukt til å lage det.

Du vil finne ut at PDF er et veldig vanlig format som er mye brukt på internet p.g.a. sin uavhengighet til platform.

For å kunne lese PDF filer må du ha Adobe Acrobat Reader.


 


www.pc-hjelpen.com

Pentium

 

Pentium

Pentium er en mye brukt mikroprosessor for pc fra Intel. Det er også 5 generasjon 80x86 prosessor og blir noen ganger også kalt 586. Den originale pentium modellen inkluderer to prosessorer på en chip som inneholder 3.1 millioner transistorer.


www.pc-hjelpen.com

 

Pixel - Piksel - Piksler

 

 PIXEL - Picture Element

Henviser til individuelle biter av data som tilsammen former et bilde. Det kan også referere til skjermoppløsning, eks: 800x600 er 800 pixler bred og 600 pixler høy. På samme måte er oppløsningen 1024x768 1024 pixler bred og 768 pixler høy.


www.pc-hjelpen.com

Plug and Play

 

 PnP - Plug and Play

Plug and Play er utviklet av Intel® og Microsoft® og er laget for å forenkle installeringen av ny maskinvare. Windows 95 var det første operativsystemet som benyttet seg av Plug and Play teknologien.

Plug and Play kompatible enheter komuniserer med operativsystemet, noe som muliggjør automatisk konfigurasjon. Når en Plug and Play kompatibel enhet er koblet til datamaskinen og maskinen restartes (hvis dette ikke er en USB tilkoblet enhet) vil systemet kjenne igjen den nye enheten og spørre etter installasjonsdisketten som fulgte med. Driverne skal da automatisk bli installert.

Mesteparten av ny maskinvare er Plug and Play kompatibelt.


www.pc-hjelpen.com

POP

 
POP - Post Office Protocol

En POP (Post Office Protocol) server tillater at du mottar mail gjennom en e-post klient som f.eks. Outlook eller Netscape Messenger. Dette gjør det mulig for deg å koble til for å hente ned mailen fra din e-post leverandør slik at du kan lese mailen offline og på den måten redusere tiden du er online/koblet opp.www.pc-hjelpen.com

Port

 

 Port - Ports

En komunikasjonsport på en datamaskin som for eksempel en seriell port, parallell port, USB port eller en port på en server. Forskjellige porter har ulik karakteristikk og overføringsevne av data.


www.pc-hjelpen.com

Prosessor

 

  CPU (Central Processing Unit). Prosessoren er "hjernen" i alle moderne datamaskiner, og utfører oppgaver ut i fra de instruksjonene den får fra et dataprogram. CPU på en stormaskin kan gjern være et helt kretskort – og ikke i form av én enkelt silisiumbrikke som i en PC. Hastigheten måles i MHz (MegaHertz), også kalt klokkefrekvensen. Jo høyere antall MHz, jo flere instruksjoner pr. sekund kan prosessoren utføre. De alle fleste moderne mikroprosessorer kan utføre flere enn én instruksjon pr. klokkesyklus, og det er ikke bare klokkefrekvensen som avgjør en mikroprosessors hastighet – men også den tekniske oppbygningen til prosessoren. Nok en faktor som avgjør en mikroprosessors hastighet, er hvor mange databits hver instruksjon kan behandle av gangen, og hvor mange bits som kan lagres i prosessorens interne registre. Kan en m. behandle f.eks. 32 bits av gangen, kalles den en 32-bits prosessor. Det finnes også i hovedsak to ulike prosessortyper, CISC (Complex Instruction Set Computer) og RISC (Reduced Instruction Set Computer). Intel er i dag den dominerende prosessorprodusenten for PCer, men det finnes også enkelte andre produsenter som produserer Intel-kompatible kloner – de største er AMD og Cyrix. Andre store mikroprosessorer (som ikke er kompatible med Intels prosessorer) er Motorola/IBMs PowerPC-prosessor og Compaqs Alpha-prosessor.


www.pc-hjelpen.com

Protokoll

 

Protokoll - Protocol

Et standard sett av programvare instruksjoner som tillater datamaskinen å komunisere med andre enheter.

 

www.pc-hjelpen.com

Proxy - Proxy Server - Proxy Tjener

 

Proxy server

En server som står mellom en PC og den serveren som du prøver å aksessere. En proxy fungerer på den måten at den lagrer data som er etterspurt og fungerer som en buffer. På denne måten trenger ikke alle filer, websider og lignende lastes ned fra internet hver gang, men kan aksesseres raskere fra den lokale serveren. Proxyserveren sjekker om de etterspurte dataene er endret etter at de sist gang ble etterspurt og lastet ned på serveren. På den måten får man hele tiden tilgang til de nyeste dataene. Det er også vanlig at proxyserveren filtrerer trafikk i store bedrifter, f.eks ved å hindre tilgang til enkelte websider.

 

www.pc-hjelpen.com

 

PSU

 

PSU - Power Supply Unit

Denne enheten regulerer og distribuerer strøm til datamaskinenes interne enheter. Standarden nå heter ATX og er tilgjengelig gjennom maskinens hovedkort der man kan styre maskinens strømsparingsfunksjoner. Med strømsparing menes å sette regler for når en maskin skal gå i "dvale" eller automatisk slås av etter en gitt periode uten aktivitet på maskinen.


www.pc-hjelpen.com