RAM

 

 RAM - Random Access Memory

Dette er datamaskinens hovedm minne. Dette er der maskinen lagrer de data den trenger når du bruker et program. RAM har fått sitt navn fordi den gir systemet lov til å aksessere all data lagret hvor som helst i minnet når de trengs. Dette minnet er ofte referert til som et flyktig (avhengig av strøm) d.v.s. den mister all data når det ikke går strøm til minnet. Det finnes mange forskjellige typer RAM som er kompatible med forskjellige systemer.


www.pc-hjelpen.com

 

Resolution - Oppløsning

 


Resolution - High Resolution - Høy oppløsning

Når vi snakker om skjermer betyr denne oppløsning mengden horisontale og vertikale piksler (f.eks. 1024X768). Når vi snakker om skannere betyr oppløsning antall punkter per tomme.


www.pc-hjelpen.com

RFID

 


Radio frequency Identification, en teknologi lik teorien bak strekkodesystemene. RFID er en liten chip med en radiosender som sender ut informasjon til egnede mottakere. Disse brikkene kan brukes så å si overalt, fra klær og matvarer til raketter og produksjonslinjer. Informasjonen disse brikkene inneholder kan variere fra ett artikkelnavn og opphavsinformasjon til mer avanserte instruksjoner som f.eks hvordan du setter sammen en bil (brukt på monteringslinjer i bulindustrien). RFID scanning kan gjøres fra større avstander enn strekkode scanning. Høyfrekvens RFID systemer (850 MHz - 950 MHz og 2.4 GHz - 2.5 GHz) har takler sendeavstander på opptil 30 meter.

 

www.pc-hjelpen.com

 

 

 

 

RISC

 


Reduced Instruction Set Computer. Prosessorarkitektur hvor det benyttes mindre, og enklere instruksjoner enn i såkalte CISC-prosessorer. Det kreves ofte mange RISC-instruksjoner for å gjøre det samme som én enkelt CISC-instruksjon kan gjøre. Fordelen med RISC, er at prosessoren kan gjøres enklere, og dermed raskere, siden antallet instruksjoner og kompleksiteten av hver instruksjon reduseres. Alle instruksjonene i en RISC-prosessor har nøyaktig lik lengde, mens de mer avanserte instruksjonene i en CISC-prosessor kan ha ulike lengder. Eks. på en RISC-prosessor er PowerPC og Alpha, mens eks. på en CISC-prosessor er Intel Pentium.

 

www.pc-hjelpen.com

ROM

 

ROM - Read Only Memory

Denne type minne er ikke strøm avhengig og kan ikke endres eller skrives til på vanlig måte som med RAM. ROM brukes mye til programmer som krever at data skal lagres permanent og/eller uten konstant strøm. BIOS i et digitalt system er normalt ROM basert.

 www.pc-hjelpen.com

Router

 

Router - Network Router

En router er plassert på et knutepunkt mellom to eller flere nettverk og oversetter, omadreserer og filtrerer (hvis nødvendig) all data som passerer.

Bestemmelsesstedet hvor dataene skal sendes er inkludert i data pakkene og routeren bestemmer hva som er den beste ruten for å sende data til bestemmelsesstedet.


www.pc-hjelpen.com